Rubriky
Novinky

Kdo si v říjnu převezme Křišťálový kamínek?

Víte, jak se dělá mezinárodní projekt? A proč se vlastně dělá? Na to je jednoduchá odpověď – protože je i po více než třiceti letech stále nový, inspirativní a neopakovatelný. Letošní v pořadí už 32. ročník EDH Ostrava (Evropské dny handicapu) přesně takový je. Pro odbornou i laickou veřejnost. Pro lidi s nejrůznějšími znevýhodněními a handicapy, stejně tak pro lékaře, sociální pracovníky, pedagogy, ale i zástupce soukromých firem a představitele měst a obcí.

„Tato akce není věcí několika dnů, připravujeme ji celý rok. V dubnu jsme uspořádali zcela netradičně a za účasti expertů z Finska, Portugalska a Itálie odbornou část s konferencí včetně workshopů s podtitulem Nejsme v tom sami. V říjnu od 9. do 10. se účastníci a hosté EDH Ostrava 2024 mohou těšit na slavnostní vyhlášení cen Křišťálový kamínek, vítězných výtvarných prací amatérských autorů do 26 let a konat se bude jako každý rok vědomostní soutěž pro děti speciálních škol,“ říká Olga Rosenbergerová, ředitelka pořádající Asociace Trigon.  

Slavnostní předání křišťálových sošek se uskuteční ve středu 9. října od 16 hodin v Areálu Dolu Hlubina – Brick House. Příjem nominací trvá do 16. září. Odborná porota vybere čtyři nové držitele Křišťálových kamínků 18. září. Mimochodem dosud bylo během EDH předáno 77 těchto prestižních cen, a to jednotlivcům i organizacím z celé Evropy.

Gratulacím a poděkování letošním oceněným bude i tentokrát předcházet vyhlášení nejúspěšnějších talentovaných dětí a mládeže se speciálními vzdělávacími potřebami – účastníků výtvarné soutěže s názvem Čím budu, až vyrostu z 21 škol a jiných zařízení v Moravskoslezském kraji.

Křišťálový kamínek 2024 zakončí originální umělecké vystoupení žáků, studentů a pedagogů Lidové konzervatoře a Múzické škole v Ostravě.

Pomyslnou tečku za EDH 2024 opět udělá oblíbená vědomostní soutěž Co víš o EU? Do ZŠ Kpt. Vajdy 1a v Ostravě-Zábřehu se 10. října sjede 13 čtyřčlenných dětských týmů nejen ze základních a speciálních škol v Ostravě, ale také v Třinci, slovenské Prievidze, polských Katovic a Ratiboře. Své znalosti si ověří při zvládání otázek zaměřených na vše, co souvisí s Nizozemskem a ve výtvarné části pak s obrazy a tvorbou Vincenta van Gogha.

PODPORUJÍ NÁS