Rubriky
Novinky

Patnáctý ročník soutěže Co víš o EU? završila malá oslava

Přes padesát žáků se speciálními potřebami z českých, slovenských a polských škol se 6. října 2022 zapojilo do tradiční vědomostní soutěže Co víš o EU? Oblíbená mezinárodní akce, kterou v rámci Evropských dnů handicapu pořádá Základní škola, Ostrava-Zábřeh, Kpt. Vajdy 1a, se po dvou letech vrátila do „offline prostředí“. Důvodů k radosti tak bylo skutečně hodně.

„Letos jsme se těšili, že se konečně uvidíme a strávíme spolu čas tak, jak jsme bývali zvyklí,“ uvedla za organizátory Dana Vilkusová, ředitelka školy. Soutěž podle ní školákům umožnila zapojit všechny smysly a prožít celý den s velkou radostí a zaujetím. Téma Poznávejme Česko děti zpracovaly mimořádně kreativně.

„Kromě toho, že na soutěžící čekaly klasické testy, přichystali jsme ještě poznávací část. V ní měli za úkol určovat nejrůznější české pokrmy – ochutnali tak třeba bramboráky, tvarůžky nebo utopence. Nechyběla samozřejmě ani výtvarná pasáž, tentokrát se zadáním připravit 3D model významné české stavby, památky, přírodního útvaru nebo postavy,“ popsala D. Vilkusová. Dětské týmy porotě představily například pohyblivý model znázorňující zpěvačku Helenu Vondráčkovou vystupující na festivalu Sopoty 77, překvapivé bylo také krásné zpracování Dolních Vítkovic a Colours of Ostrava, beskydských dominant nebo hory Říp i s rotundou.

Soutěže se zúčastnilo devět základních a speciálních škol z České republiky, Polska a Slovenska. Vybrat vítěze bylo skutečně těžké. Rozdíly mezi jednotlivými školami činily ve vědomostní i výtvarné části jen několik málo bodů. Porota se proto rozhodla udělit dvě první, dvě druhá a dvě třetí místa.

Na stupních vítězů stanuli žáci Spojené základní školy speciální Prievidza a Základní školy speciální Jana Pawla II., Katovice. Druhé místo vybojovaly týmy Základní školy Kpt. Vajdy 1a, Ostrava-Zábřeh a Základní školy Ukrajinská 1533, Ostrava-Poruba. Na třetí příčce se umístili soutěžící ze Základní školy Ratiboř v Polsku a Základní školy U Haldy 66, Ostrava-Hrabůvka.

„Protože jsme si letos připomněli malé výročí, vysadili jsme odpoledne na zahradě naší školy strom, sfoukli svíčky na dortu a vypustili do světa barevné balonky. Za patnáctým ročníkem jsme tak zavřeli dveře. Už teď ale plánujeme ročník další. Mohu prozradit, že bude ještě atraktivnější, zajímavější a zábavnější,“ dodala Dana Vilkusová.

PODPORUJÍ NÁS